Water
Water
Hoeveel water moet je dagelijks drinken?
Vaak lees je dat je minstens 8 glazen water per dag moeten drinken, zo’n 2 liter. Het huidige advies is echter flexibeler, en focust op de totale hoeveelheid vocht die je het best dagelijks opneemt, je kan stellen dat naast je eten je nog 1,5 – 2 liter vocht nodig hebt.
Bij warm weer hou je liever de 2 liter aan ivm extra vochtverlies door zweten.
6 redenen waarom water zo belangrijk is.
- Water werkt in alle fysiologische processen, ons bloed bestaat voor een groot deel uit water, het bloed vervoert voedingsstoffen, zuurstof, afvalstoffen en CO2 van en naar onze cellen. Het is dus van groot belang dat het bloedvolume op peil blijft door hydratatie.
- 2) Vocht houdt je speeksel op peil en dat is onder andere belangrijk voor het transport en het verteren van voedsel. In speeksel zitten enzymen die helpen bij de vertering van het voedsel, daarom is het belangrijk om genoeg speeksel in je mond te hebben.
- 3) Om je lichaamstemperatuur rond de 37 graden te houden ga je bij warm weer zweten en bij koud weer produceer je meer urine.
Het zweten gebeurt om bij warmte je lichaam te laten afkoelen.
Bij kou probeert je lichaam de warmte vast te houden, dit gebeurt door bloedvaten van je uitstekende delen, handen, voeten, neus, oren, enz. te vernauwen, hierdoor krijg je meer afvoer van vocht, urine, om je bloeddruk op peil te houden. - 4) Water zorgt voor je huid. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bestaat voor ongeveer 70% uit water. Water maakt je huid elastisch en stralend, hierdoor kan de huid je goed beschermen voor invloeden van buitenaf zoals bacteriën, vuil, temperatuur.
- 5) Het water in je hersenen, ongeveer 76%, zorgt ervoor dat ze goed kunnen functioneren. Te weinig vocht kan leiden tot; verminderde alertheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, kortetermijngeheugen.
Hoe minder je drinkt hoe minder efficiënt je bent. - 6) Een tekort aan vocht heeft invloed op je fysieke prestaties.
Om tijdens een fysieke inspanning de spieren te kunnen spannen, produceert het lichaam energie en warmt het op. De lichaamstemperatuur stijgt en het moet zijn warmte kunnen afgeven. Het resultaat? Je gaat zweten. Verdamping helpt jouw lichaam om af te koelen en een temperatuur van ongeveer 37 graden te behouden. Maar dat zorgt tegelijkertijd voor flink wat waterverlies: zweet bestaat namelijk voor meer dan 99% uit water! Bij een langdurige inspanning kan je dan ook tot twee liter per uur verliezen. Daarnaast verlies je vocht door verdamping – dat is onzichtbaar – vooral wanneer het koud en droog is. Door de huid, maar ook telkens als je uitademt. Daarom is het belangrijk om vóór, tijdens en na de inspanning te drinken. Ook als je niet zweet.
Hoe weet je of je voldoende drinkt?
- De kleur van je urine kan je dat vertellen
Is je urine lichtgeel? Dan drink je voldoende.
Is je urine donkergeel? Probeer dan wat meer te drinken. - Je dorstgevoel waarschuwt je wanneer het tijd is om te drinken (2). Kinderen en oudere mensen voelen dat minder goed aan. Geef hen daarom regelmatig wat te drinken. Je hoort vaak dat je moet drinken vóór je dorst hebt. Als je dorstig bent, ben je zogezegd al uitgedroogd. Maar dat is overdreven.
- Je huid is deze schilferig, trekt je huid, komen er kloofjes is je handen en/of voeten dan is dit een teken van vocht te kort.
Kan je te veel water drinken?
Dat kan, maar het is uitzonderlijk. Een zogenaamde watervergiftiging is een tekort aan natrium (onderdeel van zout) in je bloed (hyponatriëmie). Het kan voorkomen bij onder andere xtc-gebruikers en marathonlopers.
Verder kunnen mensen met bepaalde hartaandoeningen, hoge bloeddruk, vochtophoping (oedeem) in de benen of nierproblemen complicaties oplopen wanneer ze veel te veel water drinken.
Drink je beter kraanwater of flessenwater?
Je kiest het best voor kraanwater. In vergelijking met flessenwater is het:
- Milieuvriendelijker
- Goedkoper
- Praktischer
Over kraanwater lees je veel onwaarheden. Het zou ongezond zijn, onder andere door bepaalde stoffen die in leidingwater achterblijven. Maar kraanwater wordt grondig gezuiverd én vaak gecontroleerd. Het is minstens even gezond als flessenwater.
Let wel op wanneer je plastic flessen (vaak) hergebruikt. Dan kunnen bepaalde chemicaliën uit deze flessen in je drinkwater komen. Ook kunnen er bacteriën in je fles komen, maar over het algemeen word je daar niet ziek van omdat ze uit je eigen mond komen.
Welke voordelen biedt water nog meer?
Water drinken helpt je lichaam, vooral je nieren, om afvalstoffen te verwijderen.
Voldoende water consumeren kan je ook helpen om te vermageren.
Het is niet het water op zich dat je gewicht doet verliezen. Maar in het vermageringsproces kan water andere, calorierijke dranken vervangen.
Bovendien geeft het je een ‘voller’ gevoel, waardoor je mogelijk minder eet tijdens de maaltijd.
Water met een smaakje
Je kunt met smaken water echt oneindig veel varieeren. Ik vind het lekker om diverse kruiden erin te doen, maar denk ook zeker aan citrus of ander fruit. Natuurlijk is het wel handig om de kruiden of het fruit of specerijen tijdig in het water te doen. Gooi je het in het water en drink je het meteen dan zal er nog niet veel smaak aan zitten.
Welke ingrediënten je hebt gebruikt is bepalend voor hoe snel de smaak in het water trekt. Zacht fruit zoals frambozen of plakjes citrus geven snel smaak af. Doe je er een kaneelstokje in dan duurt het langer voor de smaak in het water zit. Ik maak meestal een liter water en zet die met kan en al in de koelkast tot nader gebruik.
Water met appel, rozemarijn en citroen
- 1liter water
- 1appel in stukken
- 1takje rozemarijn
- 1citroen in plakjes
Water met steranijs, kaneel en tijm
- 1liter water
- 3stukjes steranijs
- 2kaneelstokjes
- 1takje tijm
Water met citroen, munt en komkommer
- 1liter water
- 1citroen in plakjes
- 2takjes munt
- 1/2komkommer in lange repen
Water met granaatappel en framboos
- 1liter water
- 1granaatappel
- 100gr frambozen