Wees lief voor jouw huid
Jouw huid
De huid is het grootste orgaan van de mens. Bij een volwassene is het oppervlak 1,5 – 2,0 m2. Het gewicht van de huid, inclusief onderhuids vetweefsel, is 15 – 20 kg. De huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel.
Je huid vervult meerdere functies:
– Beschermend omhulsel van je lichaam.
– Eerste verdediging van je afweersysteem.
– Voorkomen van oververhitting.
– Voorkomen van onderkoeling.
– Voorkomen van uitdroging.
– Tastgevoel.
– Herkenbaar maken van mensen.
– Signalering van pijn, warmte en kou.
De opperhuid
De opperhuid is het buitenste laagje van je huid. Deze zorgt ervoor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bacteriën van buitenaf en beschermt je tegen de invloeden van het zonlicht.
De lederhuid
De tweede laag van je huid wordt ook wel de lederhuid of dermis genoemd. In de lederhuid vind je de volgende cellen en weefsels: bloedvaten, lymfevaten, zenuwen.
Deze laag van je huid, wordt niet constant vernieuwd, zoals dat bij de opperhuid gebeurt. De lederhuid zorgt wel voor de elasticiteit en trekvastheid van je huid.
Onderhuids bindweefsel
Deze laag scheidt je huid van je spieren en pezen in je lichaam. In deze laag van je huid zit: vet, bindweefselschotten, bloedvaten, zweetklieren, talgklieren en haren.
Bron: https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/huid/item45072
Wees lief voor jouw huid
Door invloeden van buiten zoals het weer, ziekte, parfum, zeep, medicijnen, ouder worden, enz., kan je huid veranderen.
Je huid kan opgezet of juist dunner lijken en er rood of vlekkerig uit zien door verandering van pigmentatie. Daarnaast kan je huid dunner worden en makkelijker geïrriteerd raken. Schilfers, uitdrogen en vetter worden zijn ook veranderingen die je huid kunnen ondergaan. Door invloeden van bijvoorbeeld behandelingen kan je huid ook (tijdelijk) gevoeliger zijn voor infecties of makkelijker bloedingen krijgen. Het is goed om bij de verzorging van je huid met dit alles rekening te houden.
Douchen en baden
Een schone huid is het begin van een goede huidverzorging.
Douche of badderen met lauwwarm water. Neem geen hete douches of bad. Heet water droogt de huid namelijk uit. Om je huid af te drogen kan je het beste de huid droogdeppen met een zachte handdoek. Niet droogwrijven. Na het droogdeppen van de huid, smeer je deze direct in met bodylotion of massageolie. Insmeren op een vochtige huid zorgt voor een betere bescherming en heeft een groter vocht inbrengend effect.
Zoek de juiste producten
- Gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde artikelen. Heb je een gevoelige huid? Neem dan producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de allergische huid of voor de babyhuid (geen Zwitsal, dit is namelijk sterk geparfumeerd).
- Met een peeling of scrubcrème haal je dode opperhuidcellen weg. Hierdoor kan de huid beter ademen. Het is een heerlijke behandeling voor een droge en schilferige huid! Let erop op dat de korreltjes in de crème niet te grof zijn. Je moet ze nauwelijks kunnen voelen. Gebruik een peeling of scrubcrème maximaal één keer in de zes weken.
- Het kan zijn dat je huid ineens geïrriteerd raakt van de deodorant, aftershave of make-up die je altijd gebruikte. Je kan dan beter overstappen op ph-neutrale, ongeparfumeerde of hypoallergene producten.
- Gebruik géén producten waar alcohol in zit. Ook in parfum zit vaak alcohol! Als je toch lekker wilt ruiken, kan je parfum op je kleding sprenkelen of op een zakdoekje.
Zonnebaden
- Een gebruinde huid maakt een gezonde indruk, maar pas op met zonnebaden. Zoek liever de schaduw op. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor van 30 of hoger. Denk ook aan een goede hoofdbedekking.
- Het gebruik van de zonnebank wordt afgeraden.
- Vermijd zonnen op het midden van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur.
- Kijk in de bijsluiter van medicijnen of je langdurig in de zon mag, je mag bijvoorbeeld bij chemotherapie niet langdurig zonnen, zelfs 6 tot 8 weken na de chemo niet.
Smeren, smeren, smeren
- Het liefst een crème zonder parfum en pH-neutraal.
- Een vocht inbrengende bodylotion voor je lichaam
- Een gezicht crème met zonbescherming, minimaal SPF 30
- Smeren op een vochtige huid, je huid neemt de vocht inbrengende crème sneller op
- Bij twijfel over je producten, vraag een professional zoals een schoonheidsspecialiste of een arts
Bron: https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/behandelingen/adviezen-voor-uiterlijke-verzorging