Internationale dag van de wafel
Op 25 Maart vieren we de Internationale Dag van de wafel.
Precies 9 maanden voor Kerstmis vieren we eigenlijk ‘Maria Boodschap’ of ‘Aankondiging van de Heer’.
In het Engels noemen ze deze dag ‘Lady Day’ en in Zweden ‘Våfrudagen’, wat al bijna klinkt als ‘Våffeldagen’, ‘Waffeltag’ of ‘Waffle Day’.
‘Våfrudagen – ‘Våffeldagen’, ‘Waffeltag’ of ‘Waffle Day’
De wafeldag is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie is 25 maart de dag waarop de aartsengel Gabriël naar de aarde kwam en Maria vertelde dat zij over 9 maanden Gods zoon ter wereld zou brengen. Nu zijn de Zweden niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar…
Zweeds recept
Zweedse wafels zijn platter dan de meer bekende Belgische wafel en worden gewoonlijk gemaakt in een speciaal hartvormig wafelijzer.
Wat je ervoor nodig hebt, spreekt voor zich: wafels, heerlijke jam (‘sylt’ in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom.
Recept voor wafels
Ingrediënten
- 295 ml bruisend water
- 180g bloem*
- 200 ml slagroom
- 75 gram boter
- 1,5 tl bakpoeder
- boter voor de wafelmaker
Toppings naar keuze
- slagroom
- Jam
Zo maak je het
Meng de bloem en het bakpoeder in een kom. Giet het water erbij en meng tot een gladde, stevige massa. Voeg hier de gesmolten boter aan toe. Klop de slagroom stijf en spatel hem door het beslag. Bak in een heet wafelijzer 4 tot 6 eetlepels beslag tot een goudbruine wafel (ongeveer 2 minuten).
Vegan wafels maak je eenvoudig door zuivelproducten te vervangen door vegan alternatieven.
Bron: https://visitsweden.nl/te-doen/cultuur-historie-kunst/zweedse-tradities/meer-tradities/dag-van-de-wafel/
Belgische wafels (12 porties)
250 ml halfvolle melk | 16 g vanille suiker | 3 el arachideolie |
250 ml water | 100 g ongezouten roomboter | 2 el amandelschaafsel |
350 g bloem | 2 middelgrote eieren | 430 g vlaaifruit uit blik |
14 g droge gist | ½ tl zout | 500 ml opgeklopte slagroom |
6 el chocolade saus |
Aan de slag
1 Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.
2 Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
3 Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.
4 Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.
5 Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.
Toppings: slagroom en poedersuiker zijn traditioneel en warme kersen met slagroom zie je ook vaak. Maar je kunt ook experimenteren met hartige toppings, of zelfs met een mix van zoet en hartig.
Kijk voor meer recepten op:
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recepten/wafels