• Vaste begeleiders
  • Huiskamergevoel
  • Gediplomeerd en gecertificeerd
  • Multidisciplinair team
  • Multidisciplinair team
  • Gediplomeerd en gecertificeerd
  • Huiskamergevoel
  • Vaste begeleiders

Waarom statisch stretchen vermijden

‘Even rekken en strekken’, het lijkt standaard bij elke warming-up te horen. Het werd ook altijd gezien als een van die ‘kan geen kwaad’ activiteiten. Toch doet statisch stretchen niet veel goeds voor je spieren. De afgelopen twintig jaar hebben wetenschappers ontdekt dat het niet bepaald het wondermiddel is dat we geloofde. In dit artikel kom je er achter waarom dat zo is.

DSC_5132-1024x681

Wat doet stretchen voor je?

Allereerst: stretchen maakt je spieren niet langer. Het lijkt alleen maar of je steeds verder kunt komen door te rekken. Eigenlijk gebeurt er maar één ding: je spieren gaan minder snel pijn doen door regelmatig rekken. Wat statisch rekken dus voornamelijk doet is je pijngrens verhogen tijdens de stretch. Het is niet nodig om te doen tijdens een warming-up en beschermt je ook niet tegen blessures. Daarbij is statisch stretchen (stretchen waarbij je een positie voor een bepaalde periode vasthoudt) nadelig en kan het zelfs schadelijk zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 50 seconden aan statisch stretchen bij de warming-up de spiergroei gedurende het krachtprogramma verlaagt. Dat is dan ook de reden dat je statisch stretchen voor en na de trainingen moet vermijden. De enige goede reden om het wel te doen is wanneer je ambieert om te kunnen front squatten met een Olympische greep…

Hoe zit het dan met andere vormen van stretchen?

Er zijn nog twee andere vormen van stretchen: dynamisch en ballistisch. Dynamisch stretchen is rekken tijdens bewegen en ballistisch stretchen is ‘verend rekken’. Ook deze twee vormen verhogen de spierkracht niet (maar verlagen deze ook niet). Er zijn veel sporters die geloven dat dynamisch stretchen hun prestatie verbetert, maar diverse metingen hebben laten zien dat dit niet het geval is.

afb1

Hoeft stretchen dan helemaal niet?

Helaas doet statisch stretchen dus meer fout dan goed voor je lichaam. Het is (als krachtsporter) niet nodig om welke vorm van stretchen dan ook te doen als onderdeel van je warming-up. Het beschermt je niet tegen blessures of spierpijn maar verhoogt eigenlijk alleen je pijngrens tijdens de stretch.

Natuurlijk kan stretchen jou wel een goed gevoel geven of je helpen bij het concentreren voor de training. Ik geef je graag om dit op een andere manier te kunnen doen.

    Heb je vragen?