• Vaste begeleiders
  • Huiskamergevoel
  • Gediplomeerd en gecertificeerd
  • Multidisciplinair team
  • Multidisciplinair team
  • Gediplomeerd en gecertificeerd
  • Huiskamergevoel
  • Vaste begeleiders

Verbrandt cardio veel calorieën?

Als je denkt aan trainingen voor vetverlies, is cardio waarschijnlijk het eerste wat bij je opkomt. Waarschijnlijk is het ook het eerst wat je van plan bent om te gaat doen, na die o zo gezellige (en smaakvolle) feestdagen. Maar verbrandt je met cardio nou echt zo veel calorieën en is het dus de meest effectieve manier om af te vallen? Daar vertel ik je in dit artikel meer over.

Wat is cardio?

cardio-vetverbranding-1-1-1024x683

Laten we beginnen bij het begin. De naam cardio is de afkorting van ‘cardiovasculaire training’. Een hele mond vol, maar simpelweg wil dat zeggen dat het om trainingen gaat die gericht zijn op hart en bloedvaten. Trainingsvormen die bedoelt zijn om de hartslag wat te verhogen, door constante beweging. Het lichaam verbruikt hierdoor extra energie en dit leidt op de langere termijn tot vetverlies. Daarnaast draagt het bij aan een betere conditie en helpt cardio lichamelijke stress te verminderen. Maar het doel van cardio voor vetverlies is simpelweg het verhogen van je energieverbruik. Niet het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Langdurige en (redelijk) constante bewegingsvormen zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en dansen vallen onder cardio. Veel mensen onderschatten echter de hoeveelheid calorieën die ze verbranden met cardio.

Cardio en vetverlies

Het effect van cardio op vetverlies wordt bijna helemaal gemedieerd door energiebalans. Het maakt niet uit of je je energiebalans verlaagt door cardio te doen, of door minder te eten. Met dezelfde energiebalans zijn gewichtsverlies en vetverlies hetzelfde, is uit onderzoek gebleken.

jojo-effect-1-1024x681

Hoeveel calorieën verbrandt cardio?

Energieverbruik tijdens cardio varieert van een paar honderd calorieën tot zo’n 600 kcal per uur. Eigenlijk komt dat overeen met het energieverbruik van krachttraining. En dat terwijl het kan voelen alsof cardio veel meer calorieën verbrandt dan krachttraining… Maar vergeleken met de meeste vormen van cardio is er nauwelijks verschil. Een combinatie van cardio- en krachttraining levert voor de meeste mensen een fijne overall work-out voor het hele lichaam op. Als cardio niet je enige manier is om af te vallen, is er op zich niet zo veel mis mee. Ik adviseer en informeer je er graag meer over bij een kennismaking.

Het antwoord van de vraag van dit artikel is dus eigenlijk: niet meer dan krachttraining. Maximaal zo’n 600 kcal per uur. En dat terwijl het wel voelt alsof het meer calorieën verbrandt. Doe jij graag aan cardio?

    Heb je vragen?